Οι γυναίκες που επιμένουν σε light τροφές και παρατεταμένες δίαιτες περιορίζουν σημαντικά τη γονιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Αυτό υποστηρίζει η ομογενής γιατρός Νάταλι Κριγκούδη που είναι ...ειδική σε θέματα γυναικείας γονιμότητας.
Η δρ Κριγκούδη μαζί με την 'Αντι Λιού, παρουσιάστρια της αυστραλιανής τηλεόρασης έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο «Eat Fat, Be Thin» όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πως, όταν μία γυναίκα είναι έγκυος συνηθίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του μωρού της και της ίδιας.
Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας.
«Οι τροφές light», λένε, «οδηγεί σε μείωση της γονιμότητας ανδρών και γυναικών, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές μελέτες». Συμπληρώνουν δε, πως οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να τρώνε «κανονικές τροφές με όλα τα συστατικά τους» και κυρίως αυγά, άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς και πολλά λαχανικά και φρούτα. «Αυτό προτείνουν οι γιατροί. Επί πλέον οι τροφές αυτές ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Δρ. Κριγκούδη.
Μαζί της συμφωνεί και η 'Αμπερ Χόκινς που προσπαθούσε επί 18 μήνες να μείνει έγκυος και έκανε και μια αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση. Πήγε στην δρ. Κριγκούδη η οποία της συνέστησε τη σωστή διατροφή και τώρα όπως λέει είναι 20 εβδομάδων έγκυος και «τρισευτυχισμένη»
Το βιβλίο αναφέρει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στη γονιμότητα περισσότερο από την κατανάλωση απλών (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κρουασάν κ.α). Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει θετικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Ακόμα συνίσταται η κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που περιέχουν ω3 και ω6, ωφέλιμα λίπη για τον οργανισμό.
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται ότι συνδέεται με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως με αποβολή του εμβρύου. Τέτοια έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.
Οι δυο συγγραφείς υπογραμμίζουν πως μία καλή διατροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μία επιτυχή σύλληψη καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι΄αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα το γυναικολόγο τους.