Πρόσκληση να επισκεφθούν την Κρήτη για να γνωρίσουν τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να βιώσουν το δέσιμο των ανθρώπων με ...τη γη, απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου (ώρα Ελλάδας), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Κρητική διατροφή: Η διαχρονική προσφορά της Κρήτης, μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, στην καλύτερη διατροφή και υγιεινή ζωή».
Συνοπτικά στα ωφελήματα της κρητικής διατροφής αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επισήμανε πως αποτελεί το κατεξοχήν υγιεινό μοντέλο. Ακόμη, μίλησε για τα προϊόντα που συνθέτουν την ποιότητα και την αξία του τρόπου ζωής, όπως το ελαιόλαδο, το ψωμί και το μέλι και είναι συνυφασμένα με την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού. Η Κρητικιά πολιτικός αναφέρθηκε επίσης σε οικογενειακές διατροφικές συνήθειες, στηριγμένες σε γεύσεις, αρώματα, υλικά και τεχνοτροπίες που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και τον πολιτισμό του νησιού της.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, τόνισε ότι η κρητική διατροφή αποτελεί μοντέλο διατροφής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία, αντιστεκόμενη σε ασθένειες, όπως παθήσεις της καρδιάς και στον καρκίνο. Ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε ότι, όπως είναι καταγραμμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι διεθνώς γνωστό, η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Σπινέλλης, έκανε επίσης αναφορά στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής του διεθνούς οργανισμού και ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια διατροφική μετάβαση από την τοπική διατροφή στην αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλά ποσοστά λίπους, ζάχαρης και αλατιού.
Στη συνέχεια, μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσιάζοντας τους λόγους που η Κρητική Διατροφή αποτελεί τη βάση και το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, συνδυασμένη με τον Κρητικό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού. Βασική παράμετρος, όπως είπε, είναι τα βιολογικά υγιεινά προϊόντα. Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση των κρητικών αγροτικών προϊόντων, το 2014 θα ανακηρυχθεί από την Περιφέρεια Κρήτης «Έτος Κρητικής Διατροφής» με εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλο τον κόσμο.
Οι ομιλητές-επιστήμονες
Στο συμπόσιο, το οποίο διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100χρονα από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μίλησαν οι επιστήμονες:
– Άρτεμις Σιμοπούλου, ιδρύτρια του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «Η δίαιτα ωμέγα», με θέμα την ιδιαιτερότητα της Κρητικής Διατροφής με βάση επιστημονικά στοιχεία.
– Νταν Κρομχούτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν (Ολλανδία), με θέμα την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 50χρονης έρευνας σε επτά χώρες.
– Γιάννης Νάθενας, πρόεδρος του συμποσίου και του ΔΙΑΣ ( Διεθνές Ίδρυμα Ακαδημαϊκών Σπουδών), με θέμα τον κρητικό τρόπο ζωής και την Κρητική Διατροφή, τη μοναδική στη Μεσόγειο, ως το μυστικό για την υγεία.
– Νίκη Ρόουζ, γνωστή σεφ, συγγραφέας και διευθύντρια του Culinary Seminar, με θέμα την Κρήτη: οι ρίζες της Μεσογειακής Διατροφής.
– Άρης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της εταιρείας «Γαία», με θέμα τη σημασία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κρητική Διατροφή.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και τα στελέχη της Παγκρητικής Ένωσης, Μανώλης Βελιβασάκης (υπεύθυνος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα), Σταύρος Αντωνακάκης (συντονιστής του συμποσίου) και Γιάννης Σαργκέτης.
Τα συμπεράσματα
Μέσα από τις ομιλίες των συμμετεχόντων στο πάνελ και από τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, ότι:
– Η πιστή εφαρμογή της Κρητικής Διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση, το χαμόγελο και την αισιοδοξία, αποτελεί ασφάλεια για τον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντας μακροζωία.
– Η μελέτη σε επτά χώρες που έκανε ο Αncel Keys στα τέλη της δεκαετίας του ’50 εξακολουθεί να καθορίζει επιστημονικές έρευνες. Εκείνη η περίφημη έρευνα που συμπεριλάμβανε άτομα από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα) απέδειξε ότι τα τρόφιμα της Κρήτης (ελαιόλαδο, φυτικές ίνες, ψάρια, φρέσκα εποχικά φρούτα και λαχανικά, όσπρια) αντιπροσωπεύουν την καλύτερη πρόταση για την υγεία.
– Η κρητική κουζίνα και γενικότερα η ελληνική μπορεί να αποτελέσει το κορμό σε μια παγκόσμια εκστρατεία της χώρας μας για την προσέλκυση τουρισμού και την ενίσχυση της οικονομίας.
– Η Κρητική Διατροφή είναι ιδανική και προστατεύει την υγεία, ενώ συμβάλλει στην ανθρώπινη ψυχολογία, για ευεξία, καλό σεξ και γενικά περιέχει απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την ανάπτυξή του.
Τέλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, το βράδυ, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση με το «Βενιζέλειο Βραβείο» και ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας, Χάρι Μαρκ Πετράκης, με το «Καζαντζάκειο».