Νόστιμο, νηστίσιμο πιάτο με πλούσια, αρωματική σάλτσα από ντομάτα και κρασί.
Συστατικά:
1 χταπόδι (800 γρ. περίπου)
αλάτι
200 γρ. κρεμμύδιαα κομμένα σε φέτες κατά μήκος
300 γρ. ώριμες ντομάτες
1/2 φλ. γρ. φύλλα μάραθου ή άνηθο
1/2 φλ. μαιντανό κομμένο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. νερό
4 κ.σ. λάδι
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε το χταπόδι.Κόβουμε το κεφάλι ανάμεσα στο θύλακα και τα πλοκάμια.
Βγάζουμε το δέρμα από το θύλακα και το πετάμε.
Αναποδογυρίζουμε το θύλακα, βγάζουμε τα έντερα και το σάκο με το μελάνι. Το πλένουμε καλά μέσα και έξω.
Πιέζουμε και βγάζουμε το δόντι στη βάση των πλοκαμιών.
1. Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
2. Βάζουμε τα πλοκάμια χταποδιού και το θύλακα στο τηγάνι. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το βράζουμε με το δικό του νερό για 15 λεπτά, γυρίζοντάς το μια φορά.
3. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το ξεπλένουμε με ελαφρά ζεστό νερό και το στραγγίζουμε.
4. Κόβουμε τα πλοκάμια από το θύλακα σε κύβους.
5. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα.
6. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν.
7. Βάζουμε και το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγο.
8. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
9. Τοποθετούμε τις ντομάτες το μάραθο και το μαϊντανό στην επιφάνεια, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.