6 σαρακοστιανές συνταγές που θα σας ξετρελάνουν


Θαλασσινά, λαχανικά, και φρέσκιες πρώτες ύλες πρωταγωνιστούν στα πιο γευσικά νηστίσιμα πιάτα. Η νηστεία δεν ήταν ποτέ τόσο απολαυστική…

Σαλάτα με αστακοουρές

(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 10΄, αναμονή 8 ώρες)

Υλικά για 6 άτομα

3 αστακοουρές κατεψυγμένες, 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη, 3 αβοκάντο, 2 κρεμμύδια, 500 γραμμ. φύλλα από σπανάκι, ρόκα, γλιστρίδα κ.ά., 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά, χυμός από 2 λάιμ, χυμός από 1 πορτοκάλι, 6 κ.σ. σησαμέλαιο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Το προηγούμενο βράδυ βγάζετε από την κατάψυξη τις αστακοουρές για να ξεπαγώσουν. Την επόμενη μέρα αφαιρείτε το κέλυφός τους με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού.

2. Κόβετε τη σάρκα τους σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι για 10΄ σε χαμηλή φωτιά με λίγη μαργαρίνη ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένα και ανακατεύετε. Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε τους χυμούς λάιμ και πορτοκαλιού (κρατάτε 1 κ.σ. για να ραντίσετε το αβοκάντο). Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια σαλατιέρα.

3. Πλένετε καλά τις διάφορες σαλάτες και τις στραγγίζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κομματάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, ρίχνετε το χυμό που φυλάξατε και ανακατεύετε καλά για να μη μαυρίσουν. Βάζετε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σησαμέλαιο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.




Χούμους

(προετοιμασία 10′, μαγείρεμα 40′, αναμονή 1 βράδυ )

Υλικά για 4 άτομα

2 φλιτζ. ρεβίθια, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού, 1/2 φλιτζ. ταχίνι, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

1. Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό. Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένετε καλά, προσθέτετε τη μαγειρική σόδα και τα βράζετε για 40′ ή μέχρι να μαλακώσουν.

2. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Έπειτα τα τοποθετείτε στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.

3. Πασπαλίζετε με πάπρικα, ραντίζετε με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε.




Γαρίδες με σοταρισμένα λαχανικά

(προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 25΄)

Υλικά για 6 άτομα

800 γραμμ. βρασμένες γαρίδες, 2 κολοκυθάκια, 250 γραμμ. αρακά, 250 γραμμ. φασολάκια πλατιά, 1 καρότο, 2 παντζάρια, 1 πράσο, σογιέλαιο, 10 πλατιά φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

1. Kαθαρίζετε και πλένετε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβετε σε κομμάτια τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνετε τα φασολάκια και τον αρακά και τα βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και συνεχίζετε το βράσιμο ακόμα 5΄. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια για να μη μαλακώσουν και να παραμείνουν καταπράσινα. Τα κρατάτε στην άκρη.

2. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφός τους αφήνοντας το τελευταίο κομμάτι στην ουρά. Καθαρίζετε τα παντζάρια, το καρότο και το πράσο και τα κόβετε όλα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια.

3. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα γουόκ και σοτάρετε τα λαχανικά για 5΄ μαζί με τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το βασιλικό ψιλοκομμένο, τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και λίγο σογιέλαιο. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε.

Tips: Μπορείτε να αρωματίσετε αυτό το πιάτο με φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο. – Αν προσθέσετε λίγο χυμό από πράσινο λεμόνι και λίγο ξύσμα, θα δώσετε μια ωραία ξινή γεύση στο φαγητό. – Αντί για σογιέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουσαμέλαιο.




Τηγανητές γαρίδες

(προετοιμασία 25΄, μαγείρεμα 10΄, μαρινάρισμα 1 νύχτα)

Υλικά για 6 άτομα

800 γραμμ. γαρίδες, χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα καυτερή πιπεριά, φύλλα ρυζιού (όσα και οι γαρίδες ), 4 κλωναράκια άνηθο ή κόλιαντρο ψιλοκομμένο, καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη τους κρατώντας τις ουρές. Τις βάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο καθαρισμένο και λιωμένο, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα για να μαριναριστούν οι γαρίδες.

2. Αλείφετε με πινελάκι τα φύλλα ρυζιού με λίγο καλαμποκέλαιο και τυλίγετε μία μία τις γαρίδες. Τις βάζετε σε ένα πιάτο.

3. Ζεσταίνετε το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε κάθε φορά 3-4 γαρίδες μαζί μέχρι να ροδίσουν. Τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε αμέσως με μια εύκολη σος που θα φτιάξετε με 6 κ.σ. κέτσαπ, 1 κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. μέλι, μια πρέζα αλάτι, όλα χτυπημένα στο μούλτι.



Σαλάτα με καλαμάρι, ρόκα & ντοματίνια

(προετοιμασία 15’, μαγείρεμα 2 ώρες)

Υλικά για 4 άτομα

Για τα αποξηραμένα ντοματίνια: 250-300 γραμμ. ώριμα ντοματίνια τσέρι πλυμένα, στραγγισμένα και κομμένα στη μέση, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι Για το ψητό καλαμάρι: 400 γραμμ. μικρά καλαμάρια καθαρισμένα, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμός από 1 λεμόνι, λίγο κόκκινο πιπέρι, αλάτι και πιπέρι

Για τη σαλάτα: 150 γραμμ. ρόκα ή άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας πλυμένο και στραγγισμένο, 4-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο αλάτι, πιπέρι, φέτες λεμονιού (προαιρετικά)


Εκτέλεση

1. Για τα αποξηραμένα ντοματίνια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100° C. Τοποθετείτε τα ντοματίνια σε ένα λαδόχαρτο και συμπληρώνετε με ελαιόλαδο και αλάτι.

2. Ψήνετε για 1 ½- 2 ώρες ή μέχρι να αποξηρανθούν. Προσέξτε όμως να παραμένουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος τους και από το πόσο ζουμερά είναι. Στη συνέχεια βγάζετε τα ντοματίνια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

3. Για τα ψητά καλαμάρια: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα καλαμάρια μαζί με τα πλοκάμια. Προσθέτετε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 10΄. Στη συνέχεια τα ψήνετε στα κάρβουνα ή στο γκριλ και μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρείτε από τη φωτιά.

4. Για τη σαλάτα: Χωρίζετε τη ρόκα σε τέσσερις μερίδες και τη βάζετε σε πιάτα. Από πάνω τοποθετείτε τα ψητά καλαμάρια και προσθέτετε όσα ντοματίνια επιθυμείτε. Περιχύνετε με ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο και αλατοπιπερώνετε. Μπορείτε να γαρνίρετε με φέτες λεμονιού.




Μίνι ταχινόπιτες

(προετοιμασία 20′, μαγείρεμα 20′, αναμονή 15′)

Υλικά για 6 μεγάλα κομμάτια

1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. σησαμέλαιο, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 φλιτζ. χλιαρό νερό. Για τη γέμιση: 1/3 φλιτζ. ζάχαρη, 1 φλιτζ. ταχίνι, 1/2 κ.γ. σησαμέλαιο, 1 κ.γ. γαρίφαλο, 1 κ.γ. κανέλα, λίγα καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά), ζάχαρη, κανέλα ή και σουσάμι (για το γαρνίρισμα).


Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C και στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόχαρτο.

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση ταχίνι ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σόδα (αφού τα έχετε προηγουμένως κοσκινίσει), το λάδι και ζυμώνετε καλά με τα χέρια για 2′ περίπου. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10′ ακόμη.

4. Χωρίζετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 6 παραλληλόγραμμα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο του καθενός μια γερή δόση από τη γέμιση και την απλώνετε από τη μία άκρη έως την άλλη.

5. Τυλίγετε τα κομμάτια σε ρολό, κλείνετε καλά τις άκρες και έπειτα στρίβετε την ταχινόπιτα έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού. Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίσετε τη ζύμη σας, όπως θα κάνατε εάν φτιάχνατε κλασικά τυροπιτάκια ή γεμιστές σφολιάτες (ανάλογα με την προτίμησή σας).

6. Τοποθετείτε τα γλυκά στο ταψί, τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 15′, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε για 20′ μέχρι να ροδίσουν.
πηγή: elle.gr

Good tasty people