Όσπρια: Παρεξηγημένα αλλά υπέροχα!


Τα όσπρια έχουν ονομαστεί και κρέας του φτωχού, διότι παρέχουν πολύ σημαντικά όπλα στον οργανισμό μας και βοηθούν στην ...καλή λειτουργία του. Καθώς ωστόσο είναι δύσπεπτα ή και λόγω νοοτροπίας πολλοί άνθρωποι τ΄ αποφεύγουν.

Χάνουν έτσι, πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, αφού κατά την πανεπιστημιακή δασκάλα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιολάντα Παπαθεοχάρη, είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Τα κυριότερα είδη οσπρίων που συναντάμε στη χώρα μας είναι: ρεβίθι, κουκί, λαθούρι, φασόλια, φακές, κουκιά, μαυρομάτικα και γίγαντες. Στη μεσογειακή διατροφή κατέχουν πρωτεύουσα θέση και μπορούν να καταναλώνονται κάθε μέρα, διότι περιέχουν:

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Υδατάνθρακες,

Σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες

Φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, που συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού (μείωση χοληστερόλης, προστασία καρδιάς, εντέρου κ.ά.)
Πηγή: medicalland.gr

Good tasty people