Σιροπιαστή καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Σήμερα σας προτείνουμε σιροπιαστή καρυδόπιτα που είναι ένα παραδοσιακό γλυκό στο οποίο δεν αντιστέκεται κανείς. 

Ετοιμάστε ένα ζεστό ρόφημα και δοκιμάστε... ένα κομμάτι καρυδόπιτας με γλάσο σοκολάτας.

Υλικά

300 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα στο μούλτι

100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα (καλύτερα να τα κοπανίσετε λίγα-λίγα στο γουδί)

300 γρ. ζάχαρη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο

8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ



για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

800 γρ. νερό

80 γρ. κονιάκ 


για το γλάσο

200 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση

Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα. Μεταφέρετε αλλού το μείγμα και καθαρίζετε τον κάδο.Έπειτα ρίχνετε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάτε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψιλοτριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζετε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύευτε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτετε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύετε απαλά, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170º C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, στρώνετε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζετε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνετε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζετε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι όπως κάνετε σε ένα κέικ. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτετε το κονιάκ και περιχύνετε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά

Για να φτιάξετε το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνετε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζετε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε πολύ καλά. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει πριν περιχύσετε την καρυδόπιτα. 

Extra tip: Γλασάρετε την καρυδόπιτα όταν θα έχει κρυώσει.

Good tasty people