Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα


Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

250 γραμμ. δαμάσκηνα

250 γραμμ. κάστανα... προβρασμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη

αλάτι

φρεσκοτριμένο πιπέρι

1 κ.σ. κρύο βούτυρο


Για τη μαρινάτα

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

1 καρότο κομμένο στα δύο

1 δαφνόφυλλο

1 κλαδάκι θυμάρι

2 κλωνάρια μαϊντανό

2 κόκκους μπαχάρι

2 γαρίφαλα

3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

2 κ.σ. ελαιόλαδο


Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα. 

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα. 


Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. 

Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.

μερίδες 8
Χρόνος Μαγειρέματος:75 λεπτά

Good tasty people