Τραγανή ζύμη από κάτω, μαρμελάδα στη μέση και μαρέγκα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα στο τέλος. Τι άλλο να ζητήσεις από... ένα μπισκότο;
Υλικά
για τη ζύμη
150 γρ. βούτυρο, μαλακό
70 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
200 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
μαρμελάδα δαμάσκηνο
για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
140 γρ. ζάχαρη
140 γρ. φουντούκια
50 γρ. σοκολάτα, τριμμένη
για το γλάσο
250 γρ. σοκολάτα
1 κ.γ. σπορέλαιο
Για τη ζύμη, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών για 2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα σε μια απαλή ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο και την τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Από επάνω απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια.
Για τη επικάλυψη, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη μαρέγκα χοντροαλεσμένα φουντούκια και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα της μαρέγκας επάνω από τη μαρμελάδα και στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 25 λεπτά. Μη ψήσετε παραπάνω από όσο πρέπει γιατί το μπισκότο θα ξεροψηθεί και θα στεγνώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 2,5x5 εκ. περίπου ή ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το λάδι και βουτάμε το 1/3 των μπισκότων σε αυτό το μείγμα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.