Εναλλακτικές μαγειρίτσες για την Ανάσταση – Με κοτόπουλο ή θαλασσινά


H μαγειρίτσα συνδέεται με το βράδυ της Ανάστασης. Είναι το φαγητό το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου της νηστείας και μας προετοιμάζει για την Κυριακή του Πάσχα που συνοδεύεται από κρεατοφαγία.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να συμβιβαστούν με την ιδέα της κλασικής μαγειρίτσας, με τα εντόσθια και τα συκωτάκια του αρνιού, με αποτέλεσμα είτε να μένουν νηστικοί το βράδυ της Ανάστασης είτε να επιλέγουν κάποιο άλλο φαγητό. Ωστόσο υπάρχουν οι εναλλακτικές μαγειρίτσες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.


Μαγειρίτσα με θαλασσινά

Υλικά για 4 άτομα

-1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφός τους

-500 γρ. κυδώνια (ή αχιβάδες)

-1 κιλό καραβίδες μικρές

-300 γρ. γαρίδες

-1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

-½ φλιτζάνι κρασί λευκό

-1 ματσάκι άνηθο

-4 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

-1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι

-1 κουτ. σούπας αλεύρι

-2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τα κυδώνια μέχρι να φύγει όλη η άμμος από το κέλυφός τους και τα αφήνουμε σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό για να αποβάλουν την άμμο που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Ξύνουμε με ένα μικρό μαχαιράκι τα μύδια, κόβουμε τη φούντα και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε τα μύδια και τα κυδώνια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει και αφαιρούμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα. Κρατάμε τα μύδια και τα κυδώνια σκεπασμένα και σουρώνουμε τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Βάζουμε δύο λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό τους από λεπτό σητάκι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη τους. Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα όστρακα και τα οστρακόδερμα, το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Οταν μαλακώσει το ρύζι, βάζουμε στη σούπα τα θαλασσινά και τον άνηθο και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και τον χυμό των λεμονιών σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα. Αναδεύουμε απαλά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει μια βράση και να δέσει




Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Υλικά

Για 8-10 άτομα

-2 φύλλα δάφνης

-1 ποτηράκι κονιάκ

-2 αυγά και 1 ασπράδι

-1 λεμόνι

-ελαιόλαδο

-αλάτι

-πιπέρι

-1 ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος και μπούτια)

-3 μαρούλια ψιλοκομμένα

-4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο άνηθο

-4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε αλατισμένο νερό και βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου μαζί με τα φύλλα δάφνης για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ.

Ρίχνουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά-σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγες κουταλιές από του ζουμάκι της μαγειρίτσας.

Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην μαγειρίτσα και ανακατεύουμε απαλά.



Μαγειρίτσα με τόνο

Τι θα χρειαστούμε

-5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (εγώ έβαλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο)

-μαϊντανός και άνηθος ψιλοκομμένα

-1 κουτί τόνος 240 γραμμαρίων

-2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ (και το καρολίνα μια χαρά είναι)

-2 λεμόνια

-2 αυγά

-πιπέρι

-αλάτι


Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε με αλάτι σε μια κατσαρόλα για να αχνιστούν για λίγο. Προσθέτουμε το βούτυρο ή εναλλακτικά όπως το έκανα εγώ το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε, αν έχουμε ήδη έτοιμο ζεστό νερό να προσθέσουμε ακόμα καλύτερα.

Όταν μισοβράσουν ρίχνουμε τον τόνο που τον έχουμε διαλύσει με το πιρούνι και το ρύζι και τα αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτούν.

Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο σιγά σιγά για να μη μας κόψει.

Γενικότερα αυτή η συνταγή είναι τέλεια για άτομα που δε τρώνε κρέας αλλά και για όλους εμάς τους κρεατοφάγους και μάλιστα μπορούμε να τη φτιάχνουμε και άλλες εποχές του χρόνου, όχι μόνο το Πάσχα

Good tasty people