Σφακιανές πίτες με ξινομυζήθρα - μέλι και σοκολάτα - καρύδια


Παραδοσιακή κρητική πίτα η σφακιανή, είναι απερίγραπτης νοστιμιάς τόσο η γλυκιά όσο και η αλμυρή της εκδοχή.

Για τη ζύμη....
:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. τσικουδιά

1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό

½ φλ. χλιαρό νερό



Για την αλμυρή:

50 γρ. ξινομυζήθρα μαλακή

¼ κ.γ. μαυροκούκι

1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό

1 κ.σ. μέλι



Για τη γλυκιά:

20 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

½ φλ. ψίχα καρυδιού

1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό

1 κ.σ. μέλι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την τσικουδιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά, σκεπασμένη, να ξεκουραστεί.


Για την γλυκιά:

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι. 

Φτιάχνουμε μπαλίτσες με το ζυμάρι. 

Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη. 

Την τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο για μισό λεπτό και την βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.


Για την αλμυρή:

Τηγανίζουμε την υπόλοιπη ζύμη, σε ένα τηγάνι, με ελαιόλαδο, για μισό λεπτό και την βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

Ρίχνουμε από πάνω την ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι. Τέλος, περιχύνουμε την αλμυρή και τη γλυκιά πίτα με μέλι.

Good tasty people