Greek doughnuts (Lookoomades) - Λουκουμάδες

Ελληνικά ακολουθούν

Makes
70

Ingredients
3 cups warm water
2 tablespoons ouzo liqueur
1 1/3 cups instant potato mash powder

pinch salt
1 tablespoon ...
... caster sugar
3 1/3 cups self-raising flour
6 cups vegetable oil, for deep-frying
3/4 cup honey
1 1/4 cups walnuts, finely chopped
2 teaspoons ground cinnamon

Method
Combine warm water and ouzo in a bowl. Add mash powder, salt, sugar and flour. Mix until well combined. Cover and set aside for 10 minutes to rest (dough will be soft and very sticky).
Heat oil in a deep saucepan, wok or deep fryer over medium heat until hot.
Using a wet teaspoon, drop balls of dough into hot oil, cooking 8 to 10 at a time. Cook, stirring occasionally, for 3 minutes or until golden and puffed (if oil is too hot loukomadies will brown and not cook all the way through). Using a slotted spoon, remove to a wire rack to drain.
Place honey in a heatproof, microwave-safe jug. Microwave on HIGH (100%) for 45 to 50 seconds or until honey is warm and runny. Place warm loukomadies in a large bowl. Drizzle over warm honey. Sprinkle with walnuts and cinnamon. Toss to coat. Serve.

_________________________________________


Για 20-22 λουκουμάδες χρειαζόμαστε:

15 κουταλιες της σούπας αλεύρι
(έβαλα το μπλε-για όλες τις χρήσεις)
μισή κοφτή κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
μισό κουταλάκι κοφτό του γλυκού, αλάτι
περίπου 1,5 - 2 ποτήρια χλιαρό νερό

για το σιρόπι
4 φουσκωτές –φουσκωτές κουταλιές μέλι
1 κουταλιά νερό
- κανέλλα (προαιρετικά)
- καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα στερεά και ρίχνουμε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό ανακατεύοντας σιγά-σιγά ώσπου να έχουμε έναν παχύρευστο λίγο σφικτούλι χυλό. μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξετε και τα δύο ποτήρια.
Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει το μείγμα.

Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος χωρίς να την κουνάμε, για μια περίπου ώρα.
Εμένα την φιλοξένησε ο φούρνος μικροκυμάτων-χωρίς βέβαια να δουλεύει.

Όταν θα δούμε ότι έχει κάνει τρυπούλες στην επιφάνεια σημαίνει ότι ο χυλός μας είναι έτοιμος.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Βάζουμε την αριστερή μας παλάμη ανοικτή μέσα στο λεκανάκι με τον χυλό (αν είσαστε αριστερόχειρες βάζετε την δεξιά παλάμη) και παίρνουμε μέσα στην παλάμη μας όσο το δυνατόν περισσότερο χυλό μπορούμε, και την βγάζουμε έτσι ανοικτή έξω από τον χυλό, μόλις την βγάλουμε την κλείνουμε απότομα.

Την ώρα που σφίξαμε την παλάμη μας πετάχτηκε ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα ένα μπαλάκι ζύμης . Στο άλλο μας χέρι έχουμε ένα κουτάλι της σούπας, με αυτό και με γρήγορες αλλά προσεκτικές κινήσεις κόβουμε το μπαλάκι και το πετάμε μέσα στο λάδι που καίει. 'Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν δίπλα στην κατσαρόλα για να μην προλάβει να ξεφουσκώσει το μπαλάκι και διατηρηθεί χοντρουλι και καμαρωτό !!!!

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες προσέχοντας να μην ξεροψηθούν γιατί μπορεί να είναι ωραίοι εκείνη την ώρα, αλλά μετά σκληραίνουν.
Βάζουμε σ' ένα μπρίκι το μέλι με το νερό και όταν πάρουν μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ξαφρίζουμε. – αν θέλουμε ρίχνουμε την ώρα που βράζουν και ένα μικρό ξυλαράκι κανέλλα.

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τους λουκουμάδες, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα – εάν θέλουμε ρίχνουμε και τριμμένο καρύδι.



Good tasty people