Ελληνικά ακολουθούν
This is an easy recipe for Greek Keftedakia (small meatballs) with a difference. They are stuffed with Feta cheese and also have the Greek spirit ouzo in them.
You should be able to obtain both where you live. This can be a side dish or a meze or snack. You can see the recipe for ...
... ordinary Keftedakia here.Ingredients
½ kg beef mincemeat
1 onion grated
1 egg
4 tbsp crumbled rusks
100g feta cheese cut into 20 cubes
2 tbsp ouzo
1 tbsp vinegar
1 tbsp olive oil
2 tbsp parsley finely chopped
Salt and pepper to taste
1 cup all purpose flour
200ml sunflower oil
Preparation
Put all the ingredients apart from the feta, flour and sunflower oil into a mixing bowl and mix well.
Mak 20 balls from the mixture.
Press your thumb into each ball, place the feta cube and then close the ball so that the feta is in the centre.
Cover the balls with flour and shake off any excess flour in your fingers.
Fry the balls 10 at a time in the sunflower oil – approx. 5 minutes on each side.
__________________________________
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: (για 30 κεφτεδάκια)
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
1 φλιτζάνι του καφέ ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε κρασί και στυμμένες
150 γρ. τυρί φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με το στυμμένο ψωμί, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με ένα πιρούνι.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον πλάθουμε ως εξής:
παίρνουμε τόση ποσότητα όση για ένα κεφτεδάκι.
Το ανοίγουμε σαν 'πιτάκι' στην παλάμη μας, και στο κέντρο του βάζουμε μισό κουταλάκι φέτα.
Ανασηκώνουμε τις άκρες από τον κιμά και το κάνουμε στρογγυλό, ώστε η φέτα να είναι στο κέντρο.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι.