Ελληνικά ακολουθούν
A rustic spinach tart pays homage to the classic Spanakopita, but ups the ante with the added flavors of bacon and mushrooms. Enjoy this as a brunch entrée or pair it with a salad for a ...
... light meal.
... light meal.
No time to make your own tart dough? Simply substitute a prepared pie shell and follow the baking directions on the package.
Prep Time: 45 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 1 hour, 30 minutes
Yield: 8 servings
Ingredients:
For the filling:
8 oz. bacon, diced
2 large onions, diced
2 green onions, sliced thinly
8 oz. mushrooms, sliced
1 1/2 lbs. fresh baby spinach, washed, drained well, and chopped
1/4 cup fresh parsley, chopped
Salt and freshly ground black pepper to taste
2 eggs, lightly beaten
1/4 lb. feta cheese, crumbled
1/2 cup ricotta or cottage cheese
For the tart dough:
2 cups all purpose flour
1/2 tsp. salt
1/2 tsp. sugar
12 tbsp. (1 1/2 sticks) unsalted butter, cut into 1/2 inch pieces
6 – 7 tbsp. ice water
Preparation:
First prepare the dough:
To make dough in Food Processor: Add flour, salt, and sugar to the bowl of the food processor. Pulse a few times to mix. Add chilled butter pieces and process until crumbly, like wet sand. With processor running, add ice water a tbsp. at a time. Process until dough pulls together and forms a ball away from the sides. Add an additional tbsp. of water if it seems too dry. Turn out on to a lightly floured surface and flatten dough in to a round disk. Chill dough while you prepare the filling.
To make the dough by hand: In a large mixing bowl, add flour, salt, and sugar. Mix to combine. Add the butter pieces and using two forks or a pastry blender, cut the butter in to the flour. (You can also use your hands for this.) The mixture should resemble coarse sand when the butter is incorporated fully. Add water and mix to incorporate, kneading dough into a smooth ball. Flatten in to a round disk and chill while making the filling.
Then prepare the spinach mixture:
In a large soup pot or Dutch oven, cook the bacon pieces over medium high heat until nicely crisp. Using a slotted spoon, remove the bacon bits to drain on paper towels.
Drain bacon fat into a heat safe measuring cup and keep 1/4 cup. Discard any excess. Heat the bacon fat in the pot and add onions and green onions. Saute until the onions are translucent, about 5 minutes. Add the mushrooms and cook until tender. Add the spinach and parsley and cook until the spinach is completely wilted and excess moisture evaporates, about 10 – 15 minutes. Remove from heat and allow the mixture to cool slightly. Season the mixture lightly with salt and generously with freshly ground black pepper. (Remember that the feta and bacon will also add to the saltiness of the dish.)
Preheat the oven to 375 degrees.
When the spinach mixture has cooled, stir in the beaten eggs, crumbled feta cheese, ricotta, and reserved bacon bits.
Roll out the chilled dough to a size about 2 – 3 inches larger than a pie plate. Place the tart dough into the bottom of the pie pan and allow the edges to overlap the rim. Fill the tart as you would a pie with the spinach mixture.
Fold the edges inward to cover the outer edges of the filling. It doesn’t need to be crimped – just folded over the filling.
Bake in a preheated 375-degree oven for 45 - 50 minutes until the crust is a nice golden brown. Serve warm or at room temperature.
************************
Σπανακόπιτα με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Από τον Δειπνητή deipnitis@enet.gr
Υλικά
Ζύμη
**1 κιλό αλεύρι
**1 κ.σ. αλάτι
**1 κούπα ελαιόλαδο
**1 κ.σ. ξίδι
**2 κούπες (περίπου) χλιαρό νερό
**1 κούπα νισεστέ ή αλεύρι
**½ κούπα ελαιόλαδο και ½ κούπα μαργαρίνη λιωμένη για το λάδωμα των φύλλων
Γέμιση
**½ κιλό σπανάκι
**½ κούπα ελαιόλαδο
**10 άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
**½ κούπα ρύζι γλασέ
**15 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
**αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το νερό.
Κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το χέρι, παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το ζυμώνουμε καλά και φτιάχνουμε μια μαλακή μπάλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Με το ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνοντάς το συχνά. Το αλείφουμε με λάδι. Με το μαχαίρι χαράζουμε έναν κύκλο στη μέση, περίπου στο μέγεθος ενός πιάτου.
Μετά χαράζουμε το φύλλο γύρω γύρω ακτινωτά (σαν Ηλιο) σε 8 κομμάτια. Χαράζουμε και δεύτερο κύκλο και τα κομμάτια γίνονται 16.
Τα κομμάτια αυτά τα διπλώνουμε ένα ένα πάνω στο στρογγυλό κομμάτι. Τα πατάμε καλά με τα χέρια μας για να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνουν μια ζύμη, στο μέγεθος του στρογγυλού κομματιού που είχαμε κόψει στην αρχή.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Με τη βοήθεια της βέργας και αλευρώνοντας συχνά ανοίγουμε τα δύο φύλλα σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί.
Το κάτω φύλλο να προεξέχει γιατί θα χρειαστεί να το γυρίσουμε προς τα μέσα και το δεύτερο γιατί πρέπει να κάνει χοντρές πτυχές η πίτα.
Ανακατεύουμε το λάδι με τη μαργαρίνη. Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το ζεματάμε για δυο λεπτά.
Το στραγγίζουμε. Σε καυτό λάδι σοτάρουμε τα μανιτάρια, το ρύζι, τις ντομάτες και το σπανάκι. Ρίχνουμε λίγο νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί. Το ραντίζουμε με λίγο λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε πάνω το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, για να ενωθούν μεταξύ τους. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και χαράζουμε την πίτα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου μία ώρα.
Καλή σας όρεξη