Ελληνικά ακολουθούν
This is a tasty, nutritious and filling bread that you can easily make yourself. The olives give the bread that extra special taste. Try it with Greek salad with lots of olive oil! Delicious!
150g stone-less olives (called throumbes)
150g wheat flour
150g wholemeal flour
200g strong white flour
9g dried yeast
½ tablespoon salt
½ tablespoon sugar
Lukewarm water
Preparation
Combine all the ingredients except the olives, add enough lukewarm water to make a firm but pliable dough.
Knead well for at least 10 minutes.
Wrap the dough in clingfilm, place in a bowl and let it rest in a warm, but not hot, place.
When the dough has reached twice its size, place the olives in it and knead again for a few minutes.
Prepare a round 25cm baking tin by buttering the bottom and sides and sprinkling a little flour in it.
Place the dough in it and again allow it to double in size.
Bake in a pre heated oven at 220 degrees for 30 minutes or until it has turned golden brown.
Remove the bread and wrap in a clean cloth until it cools.
______________________
Συστατικά
350-400 γρ. ελιές μαύρες αλμυρές (όχι ξιδάτες)
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
μαγιά σαν ένα μεγάλο αμύγδαλο
ρίγανη
χλιαρό νερό
προαιρετικά: 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
πιπεριές πράσινες και κόκκινες (όχι καυτερές) κομμένες σε κύβους
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα κουκούτσια απ” τις ελιές και τις κόβουμε σε 3-4 κομμάτια.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ρίγανη και φτιάχνουμε ένα πολύ πηχτό χυλό. Στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές, τις πιπεριές, και το κρεμμύδι τσιγαρισμένο και τα ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί με μπόλικο λάδι και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, τον απλώνουμε ώστε να έχει ο χυλός πάχος 1 1/2 εκ. μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε και από πάνω λάδι, το αφήνουμε να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περίπου 180ο C) μέχρι να ροδίσει.