Ελληνικά ακολουθούν
Ingredients
1 egg
150g (0.35 pounds) grated gruiere cheese
nutmeg (grated)
olive oil
1 cup full fat milk
6 medium tomatoes
Butter (salted)
2 cloves of garlic
all purposer flour
1 large onion
fresh parsley
225gr (0.5 pounds) minced meat
pepper
5 medium size eggplants
salt
Category : Vegetable Dishes
Rating : 5
Directions
Preheat your oven to 180C (350F), Preheat a frying pan, and have ready a saucepan and another frying pan.
1. Finely chop 4 of the tomatoes and place in a bowl. Also slice the other 2 tomatoes and set aside the slices on a plate.
2. Finely chop the onion and the garlic and set aside.
3. Finely chop up about half a cup of parsley.
4. Wash the eggplants and cut off the stems. Slice the eggplants in half (lengthwise).
5. Using a small spoon remove seeds from the core and discard them. Then use a knife and a spoon to remove the pulp from the inside of the eggplant and deposit it in another bowl. Be very careful not to rupture the skin of the eggplant while scooping it out.
6. Finely chop the inside of the eggplants and set aside.
7. Add 2 tablespoons olive oil in a preheated frying pan and sautee the onions and garlic. Once the onions begin to run golden add the chopped eggplants and stir the mix for about 3 minutes.
8. Add the minced meat to the mix and keep stirring till the meat begins to brown. Then add the chopped tomatoes, parsley and salt and pepper to taste.
9. Reduce the heat and allow the mix to simmer for approximately 20 minutes. Check occasionally to see if the liquid has been absorbed, if it has remove from the heat.
10. While the mix is simmering in the frying pan you can make the Bechamel Sauce. Melt 2 tablespoons of butter in a saucepan over low heat. The moment the butter melts completely add 2 tablespoons of flour and stir well so that there are no lumps of flour.
11. Gradually Pour 1 cup of of milk while continuing to stir. Once the mixture becomes creamy remove from the heat (its important not to overcook it). Add a pinch of nutmeg and salt and pepper to taste.
12. Allow a few minutes for the sauce to cool down and then add 1 egg yolk and stir really well.
13. Sautee the eggplant halves on both sides using a touch of olive oil. Do not overcook, you only want the eggplants to soften up a bit.
14. In a backing pan, place the eggplant halves and use a spoon to fill each one with the meat/tomato mix we ended up with in step 9 and add a teaspoon of Bechamel sauce over each one.
15. Add a slice of tomato over each eggplant and then divide the grated Gruierre over the eggplants.
16. Cook for approximately 90 minutes on the lowest rack position(Bechamel and cheese should be brown by then).
Produces 10 pieces, served hot or cold.
__________________________________
Μελιτζάνες παπουτσάκι με πατάτες
Υλικά
8 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
3 βρασμένες πατάτες (για το πουρέ)
1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
4 μικρές σφικτές ντομάτες
200 γρ. ελαιόλαδο
λίγο φυτικό βούτυρο (βιτάμ) για το βράσιμο της πατάτας
2-3 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο (βιτάμ)
κρουτόν
μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με βιτάμ και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα.
Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτα και μετά πουρέ πατάτας.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βιτάμ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.