Ελληνικά ακολουθούν
INGREDIENTS
1 kg potatoes, cut in thin slices
1 kg zucchini, cut in thin slices
1 bunch of spearmint, finely cut
1 glass of milk
570 grams crumbled feta cheese
Salt
Pepper
2 sheets of filo (home made or frozen)
olive oil
METHOD...
Roll out the first filo sheet and spread it on an oiled baking pan. Oil the filo sheet and then roll out the second filo sheet and spread it over the first one. Both filo sheets should come up above the borders of the baking pan. Then start adding layers of vegetables on top of the filo sheets. First add a layer of zucchinis, seasoned with salt. Then season the zucchinis with half of the spearmint and pour some olive oil. Spread a layer with potatoes and cheese. Season again with the rest of the spearmint, some salt and pepper. Pour over the glass of milk, fold the remaining parts of the filo sheets inside the pan and bake in preheated oven in 200 C until the potatoes are tender. The zucchinis will tenderize quicker. Serve warm.
__________________________________
H συνταγή αυτή είναι αρκετά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο, ... Tα άτομα με πρόβλημα βάρους, αυξημένη χοληστερίνη ή σάκχαρο καλό θα είναι να προσέξουν στην ποσότητα κατανάλωσης.
Παραδοσιακό, υγεινό και μυρωδάτο το κρητικό μπουρέκι θα σας κάνει να το λατρέψετε
Υλικά
2 κιλά πατάτες σε ροδέλες
2 κιλά κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Λίγο βούτυρο για το ταψί
1 λίτρο γάλα
500γρ. ξινομυζήθρα Χανίων
2 κσ αλεύρι
Πιπέρι
Για το πασπάλισμα
1 κούπα ξηρή μυζήθρα τριμμένη
2-3 κσ ψιλοκομμένο δυόσμο
2-3 κσ σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτάτε τις ροδέλες κολοκυθιών σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τις ξεπλένετε κάτω από νερό της βρύσης και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν. Αναμιγνύετε την ξινομυζήθρα με το γάλα, το αλεύρι και το πιπέρι.
Απλώνετε το ένα τρίτο από τις φέτες πατάτας μέσα στο βουτυρωμένο ταψί. Τις πασπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα και λίγο δυόσμο και τις καλύπτετε με μια στρώση κολοκυθάκια. Πασπαλίζετε και αυτά με τυρί και δυόσμο και τα καλύπτετε με μια δεύτερη στρώση πατάτες. Ρίχνετε πάνω στις πατάτες περίπου το μισό από το μίγμα γάλακτος και ξινομυζήθρας, με προσοχή για να στραγγίζει μέχρι κάτω, σταγόνα-σταγόνα.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά και συνολικά απλώνετε τρεις στρώσεις πατάτας και δύο στρώσεις κολοκύθια και κάθε φορά ανάμεσα πασπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα και δυόσμο. Τελειώνετε με μια τελευταία (την τρίτη) στρώση πατάτας. Πάλι με προσοχή περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο μίγμα - γάλα - ξινομυζήθρα.
Πασπαλίζετε την πίτα με το σουσάμι και την ψήνετε για 1 ώρα σκεπασμένη. Την ξεσκεπάζετε και την ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να κάνει κρούστα.