Μια τάρτα που ενώ είναι αρκετά μπελαλίδικη στην παρασκευή της, ωστόσο μας ανταμείβει με την πλούσια γεύση της καραμέλας σε συνδυασμό με τη σοκολάτα ganache.
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
¼ φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
30 γρ. κακάο
50 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
110 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους.
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
2 κ.σ. παγωμένο νερό
Για την καραμέλα:
1 ½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. βούτυρο lurpak
½ κ.γ. αλάτι
Για τη σοκολάτα Ganache:
½ φλ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε μίξερ βάζουμε το βούτυρο με το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για όσες περισσότερες ώρες μπορούμε. Ιδανικά, όλη τη νύχτα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο με περίπου 4 εκ. να εξέχουν από τις πλευρές της ταρτιέρας που θα την βάλουμε.
Στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο πριν την ψήσουμε.
Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και στρώνουμε στην επιφάνειά της ένα κομμάτι λαδόκολλα. Βάζουμε πάνω της για βαρίδια φασόλια ή ρεβύθια και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180ο C.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, και χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου περιμένουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει χρώμα καραμέλας. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Θα αρχίσει να αφρίζει για λίγο. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αποσύρουμε ξανά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύοντας καλά. Μόλις κρυώσει η καραμέλα, τη ρίχνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει και να σταθεί καλά.
Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα Ganache.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα. Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την περυχίνουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Την αφήνουμε να καθίσει ένα λεπτό και στη συνέχεια την ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία. Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω από την καραμέλα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.