Όσο οι μέρες των εορτών και της κρεατοφαγίας μένουν πίσω, τόσο μεγαλύτερη επιθυμία έχουμε για ένα γεύμα πιο ελαφρύ, όπως μια ζεστή σουπίτσα με ψάρι....
2 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια
2/3 κούπας ελαιόλαδο
15 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ½ κιλό ψάρι κοκκινόψαρο ή άλλο ψάρι για σούπα
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
3 μεγάλα καρότα
1 ρίζα σέλινο και τα τρυφερά φυλλαράκια της καρδιάς
1 πράσο
1 μικρό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
3 κολοκύθια
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το λάδι, το πιπέρι, αλάτι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός απ’ τις πατάτες. Τα βράζουμε για μισή ώρα.
Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια.
Βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα. Στο ζουμί τους που βρίσκεται στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ψάρι. Βράζουμε για 15 λεπτά και κατόπιν, βγάζουμε το ψάρι και το βάζουμε στην πιατέλα.
Περνάμε το ζουμί από λεπτή σήτα και το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις βράζουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τις μισές πατάτες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι να γίνουν πουρές. Ανακατεύουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ, και τα καρότα, το σέλινο και τα κολοκυθάκια ψιλοκομμένα.
Όταν η σούπα αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε και το χυμό λεμόνι.
Σερβίρουμε τα σούπα με το βραστό ψάρι και γαρνίρουμε προαιρετικά με μαγιονέζα.