Ελληνικά ακολουθούν
Although sauteing and stir-frying are good, quick methods for cooking squid, they’re messy. Squid just spatters when it is cooked in oil. A gentle braise in a flavorful liquid — red wine seasoned with garlic and thyme — is a less fraught and quite delicious alternative.
Squid in Red Wine SauceYield 4 servings
Time 1 hour, largely unattended
You can vary this dish in ...
... many ways. Add some crisp croutons or sauteed potatoes at the end for a contrasting texture. Cook the squid with fennel seeds or some crushed red pepper instead of thyme to alter the flavor entirely. Or you can add a few chopped tomatoes (canned are fine) to make the sauce a bit thicker and more plentiful. If you choose to do that, you may as well serve the dish over pasta. Otherwise, crusty bread is more the spirit.
Ingredients
3 tablespoons extra virgin olive oil
5 cloves garlic, crushed
2 pounds cleaned squid, the bodies cut up if large
1 cup fruity red wine, like Côtes-du-Rhône
Several sprigs fresh thyme, or 1 teaspoon dried thyme
Salt and freshly ground black pepper
Chopped fresh parsley for garnish, optional
Method
1. Put 2 tablespoons olive oil in a large skillet with a lid, and turn the heat to medium-high. Add the garlic and cook, stirring, until lightly browned. Add the squid and stir, then lower the heat, and add the wine. Stir, add the thyme, and cover.
2. Cook at a slow simmer until the squid is tender, about 45 minutes. Uncover, season with salt and pepper to taste, raise the heat, and cook until most but not all of the liquid is evaporated. Stir in the remaining olive oil, garnish with parsley, and serve.
_______________________________________
Συστατικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
- Βάλε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγάρισε το κρεμμύδι να γυαλίσει
- Πρόσθεσε και τα καλαμαράκια και σοτάρισε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα
- Σβήσε το φαγητό σου με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά
- Συνέχισε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπέρωσε
- Σκέπασε το σκεύος και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του
- Σέρβιρε ζεστό σκέτο ή με ρύζι
Για όσους θέλουν να αποφούγουν τα απλά τηγανιτά καλαμάρια... φρέσκια ντοματούλα, μυρωδάτος μαϊντανός και σβήσιμο με καλό κόκκινο κρασί θα κάνουν το πιάτο ακαταμάχητο!