Χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα μανιταριών


Ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, κάθε νοικοκυρά ανοίγει τα τεφτέρια της να δει τι θα περιλαμβάνει το γιορτινό μενού..... Το χοιρινό ψαρονέφρι με μανιτάρια και ρύζι μπασμάτι να το συνοδεύει είναι μια ασφαλής, νόστιμη και γρήγορη λύση για να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο.

800 γραμμάρια χοιρινά φιλετάκια (από ψαρονέφρι)

100 γραμμάρια βούτυρο

200 ml λευκό κρασί

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

300 γραμμάρια μουστάρδα

115 γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα


Για το ρύζι

2 ποτήρια ρύζι μπασμάτι

100 γραμμάρια κάσιους

100 γραμμάρια καλαμπόκι

2 κ.σ. μαύρη σταφίδα

4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Αφού αλατοπιπερώσουμε τα φιλετάκια τα σοτάρουμε στο βούτυρο για 5 λεπτά απ’ την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε την πιπεριά, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να τραβήξουν λίγο τα υγρά και κατόπιν προσθέτουμε τη μουστάρδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα.

Θέλουμε το φαγητό να έχει σαλτσούλα. Εάν την πιει όλη, προσθέτουμε λίγο κρασί.


Για το ρύζι

Πλένουμε το ρύζι με πολύ νερό. Το βάζουμε σε μπολ, το γεμίζουμε με νερό και το αφήνουμε 10 λεπτά. Το σουρώνουμε, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τόσο νερό, όσο να το σκεπάζει κατά 1 εκατοστό.

Το βράζουμε μετρώντας 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζουν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού. Το αφήνουμε σκεπασμένο πάνω στο μάτι, για άλλα 10 λεπτά ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα ζεσταίνουμε καλά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε τα κάσιους, το καλαμπόκι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι, αλλά ελάχιστο αλάτι.

Σερβίρουμε το ρύζι σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Good tasty people